Elcykelpremie – ansök om bidrag via Naturvårdsverket

Nu går det att ansöka om elcykelpremie via Naturvårdsverkets hemsida. Det senaste året har försäljningen av eldrivna cyklar ökat. Om du funderar på att köpa en elcykel så finns nu möjligheten att ansöka om den elcykelpremie som finns med i regeringens budget för 2018. Bidraget gäller för fordon köpta tidigast den 20 september 2017. Ansökan skickas till Naturvårdsverket inom sex månader efter köpet av elcykel. För elcyklar som köptes mellan 2017-09-20 – 2018-01-31 ska ansökan skickas in innan den 1 augusti 2018.

Premien gäller för elfordon

Den här premien gäller elfordon som elcykel, elmoped och elmotorcykel. Premien omfattar 25% av inköpspriset. Dock högst 10 000 kr. För att kunna ansöka om premien måste du ha kvittot från köpet. På kvittot ska det framgå vilket fordon det gäller. Detta kan vara till exempel ett ramnummer, ett registreringsnummer eller en annan form av id-nummer för fordonet.

Kan jag söka elcykelpremie i efterhand/retroaktivt?

Naturvårdsverket tar hand om utbetalningarna av bidragen för elfordon till privatpersoner. Premien gäller för personer som har fyllt 18 år och som köper en elcykel eller annat elfordon. Man får ett bidrag på 25% av inköpspriset. Det gäller inte för leksaks- eller hobbyfordon. Bidraget gäller en gång per person och gäller alltså retroaktivt från den 20 september 2017.

Syftet med premien är positiva miljö- och hälsoeffekter

Syftet med denna premie är att fler ska få tillgång till elcyklar och elmopeder för att använda dessa vid pendling till arbete eller fritidsresor. Cykling ger mindre utsläpp och är alltså ett bra alternativ med tanke på miljön. Men det är inte bara av miljöskäl man inför denna premie. Att cykla istället för att ta bilen har stora positiva hälsoeffekter för den enskilda, det minskar trängseln i trafiken och det ger också större möjligheter att planera hållbara och levande städer.

Elcykeln tar sig fram snabbt och enkelt

Har du en elcykel tar du dig snabbt fram i de flesta miljöer. Att byta ut bilen mot en vanlig cykel är naturligtvis inte alltid möjligt om man har långt till jobbet. Med en elcykel spelar det ingen roll hur vägen ser ut. Du kan med lätthet cykla uppför branta backar eller i motvind på slätten. Med hjälp av den assisterande hjälpmotorn kommer du snabbt och enkelt fram, vare sig du ska till jobbet eller har ärenden på fritiden. Om du bor i stan är det kanske det enklaste sättet att ta sig fram eftersom du bara susar förbi bilköerna. I stan är det inte ovanligt att man kommer snabbare till jobbet om man åker elcykel än om man tar bilen. Strömmen av cyklar flyter ju nästan alltid på oberoende av mängden bilar.

Du slipper dyra parkeringsavgifter jämfört med en bil

Det är inte särskilt stor sannolikhet för att du ska fastna i en cykelkö ens om du kör i rusningstrafik. Cykeln är också ett bra alternativ för alla som vill slippa leta efter parkeringsplatser och betala dyra parkeringsavgifter. Att parkera en bil i stan kostar ganska mycket pengar varje timme. Det kan bli ganska stora summor om har bilen stående under en hel arbetsdag. En elcykel får du parkera i ett vanligt cykelställ. Om du funderar på att välja en elmoped istället för en elcykel måste du vara beredd att betala parkeringsavgift. En elmoped måste parkeras på samma ställen som man parkerar bilar.

En elcykel är billigare i drift än en bil

Elcykeln är betydligt billigare i drift än en bil. Om du ersätter dina lokala bilresor med cykelturer kan det finnas mycket pengar att spara. Att en bil har mycket höga driftskostnader jämfört med en elcykel råder det inga tvivel om. Oavsett vilket drivmedel din bil kräver medför det en kontinuerlig kostnad så fort du använder bilen. Dessutom tillkommer många andra kostnader på en bil, som service, skatt och försäkring. En elcykel kostar inte mer i service än en vanlig cykel. Den kostnad du faktiskt behöver räkna med är att batteriet kommer att behöva bytas ut förr eller senare. Vanligtvis byter man batteriet ungefär vart tredje år beroende på hur och hur mycket du använder din cykel.

Du behöver ingen trafikförsäkring för en elcykel

En cykel, oavsett om det är en elcykel eller en vanlig cykel, kräver ingen trafikförsäkring. Det måste man för elmoped eller något annat motordrivet fordon. Och om elcykeln blir stulen eller vandaliserad täcks kostnaderna i samband med detta av din vanliga hemförsäkring. Det betyder att du också slipper betala en separat försäkring till din elcykel.

Det finns många fördelar med en elcykel

Det finns många fördelar med att välja en elcykel. För att få ännu fler att verkligen ta cykeln istället för bilen har man nu alltså beslutat sig för att erbjuda en premie till alla som köper en ny elcykel eller ett annat elfordon. En elcykel är ett bra alternativ att komma igång och träna. Du tränar och rör på dig när du tar dig från en position till en annan.