Elcykel från Biltema

Idag kan du köpa en elcykel från till exempel Biltema. Att kunna lämna bilen hemma och ta cykeln till jobbet, affären eller andra lokala ärenden är positivt ur många aspekter. Det vi i första hand tänker på är förmodligen den egna ekonomin. Bor du i storstan tillbringar du kanske lång tid i bilkö både när du ska till och från jobbet. Med cykel glider du förbi köerna och många kommer faktiskt hem snabbare med cykel än med bil.

Ta elcykeln till jobbet

Alla vet ju att vi behöver röra på oss. Att ta cykeln till jobbet är en mycket bra vardagsmotion. För många är det just ansträngningen som gör att man hellre sätter sig i bilen. Man vill helt enkelt inte komma svettig och trött till jobbet. Med en elcykel slipper du bekymra dig över tunga backar, motvind eller annat som kan göra cykelturen jobbig. Med hjälp av motorn klarar du de besvärliga partierna med glans. Du behöver inte riskera att vara trött eller behöva duscha när du kommer fram till jobbet.

Få tillbaka 25% av kostnaden på elcykeln

Elcykeln är ett fordon som faktiskt gör det möjligt för de allra flesta att skaffa sig motion i vardagen. Samtidigt kan man färdas på ett både billigt och miljövänligt sätt. Greenpeace anger att elcykeln bara påverkar miljön en sextiondel (1/60) så mycket som en personbil gör. Det finns alltså väldigt många anledningar att fundera på att skaffa en elcykel. Och för att göra tillgängligheten till elcyklar ännu större för den stora allmänheten har regeringen nu beslutat att införa en premie. Ett bidrag vid inköp av nya elcyklar, elmopeder och elmotorcyklar. Det betyder att om du köper en ny elcykel kan du få tillbaka 25% av kostnaden. Det enda du behöver göra är att ta vara på kvittot och skicka in en ansökan till Naturvårdsverket. Naturvårdsverket är de som har fått i uppdrag att sköta utbetalningarna av elcykelpremien.

Biltema säljer elcyklar i olika prisklasser

Tidigare sågs elcyklar som exklusiva och det var inte helt lätt att få tag på dem. Idag är det många som säljer dessa praktiska cyklar, och de finns dessutom i många olika prisklasser. Hos Biltema kan du hitta elcyklar i ett prisspann från cirka 6000 kr till cirka 20 000 kr. man har cyklar som är lämpliga både för stadskörning och ute på landsbygden. Dessutom ger man bra information för den som inte har så stor erfarenhet av elcyklar. Här kan du, till exempel, få lära dig hur man cyklar på en elcykel, hur lång tid den tar att ladda och hur mycket en vanlig laddning av batteriet kostar.

Inställningar för hur mycket assistans batteriet ska ge

När du cyklar på en elcykel kan du ställa in olika hastighetslägen (oftast tre) på hur mycket hjälp du vill att motorn ska ge. Motorn står för en del av kraften. Du måste också trampa själv om cykeln ska fungera. Så fort du slutar trampa, eller bromsar, slutar motorn att driva hjulen. Det är just därför elcykeln ger så bra hälsoeffekter trots att man slipper slita hårt i uppförsbackar eller i motvinden på den långa raksträckan. Med en elcykel avgör du själv hur mycket hjälp du vill ha, och hur stor kraft du själv vill lägga på cyklandet. Hjälpmotorn är alltså avsedd som en hjälp och den hjälper dig i den grad du själv vill.

Terräng, vikt, temperatur och cykelstil påverkar batteriets räckvidd

Ett fulladdat batteri beräknas räcka till mellan 35 och 50 kilometer. Saker som hur du cyklar, din vikt, temperatur och en del andra faktorer påverkar batteriladdningen. Du behöver inte vara rädd att bli stående någonstans ute i naturen när batteriet laddat ur. En elcykel fungerar då som en vanlig cykel.

Elcyklar från ca 6000 kr hos Biltema

Biltema har en mängd olika elcyklar i sitt sortiment. Den billigaste är en hopfällbar elcykel med sju växlar och som kostar cirka 6000 kr. Detta är en vikbar cykel med 20” hjul. Den har en räckvidd på mellan 20 och 40 kilometer bland annat beroende på hur mycket hjälp du använder.

Speedbike med motorassistans till 45 km/h klassas som elmoped

Den dyraste cykeln i Biltemas sortiment är en speedbike 28” med nio växlar. Denna elcykel är typgodkänd och klassad som EU-moped klass I och har motorassistans upp till 45 km/ h. Trots att den säljs under kategorin elcyklar är den alltså en moped. Den går då under andra regler än elcyklar. Det kan vara bra att tänka på om du funderar på en snabb och exklusiv elcykel. Eftersom den är klassad som moped är det också mopedregler som gäller. Till exempel måste du ha en giltig trafikförsäkring på mopeden, hjälm på huvudet och den ska parkeras där man parkerar bilar. Speedbiken kostar i dagsläget ca 20 000 kr.

Olika varianter på elcyklar som du hittar hos Biltema

Hos Biltema finns elcyklar som är lämpade för både tuff terräng och landsvägskörning. Elcyklar och cyklar som är perfekta för att smidigt ta sig fram i stadstrafiken. Oavsett var och hur du vill cykla finns det alltså en elcykel för dig. Den nya premien börjar betalas ut den första januari 2018, men gäller retroaktivt för alla som köpt en elcykel från och med 20 september 2017.