Batterier och laddare till elcyklar

Ibland behöver man byta batteri till elcykeln. En dyrare elcykel har ofta ett lättare och kraftfullare batteri. Det har bättre kraft från motorn samt mindre underhåll och så vidare. Läs specifikationerna för vilket batteri just din elcykel ska ha. Om batteriet skulle ta slut under cykelturen är det förstås ingen katastrof. Elcykeln fungerar då som en helt vanlig cykel och du kan trampa vidare. Du riskerar inte att bli stående om batteriet skulle bli urladdat. Nedan presenteras webbutiker som säljer batterier till elcyklar och laddare till elcykel.

Hur laddar man ett batteri till elcyklar?

Batteriet kan laddas där det sitter på cykeln eller tas loss och laddas inomhus. Hur länge det behöver laddas för att bli fullt är olika beroende på vilket batteri du har. De flesta cykelbatterier har full laddning inom fyra till sex timmar. De flesta batterier till elcyklar har Litium-ion-teknologi, vilket gör att de är enkla att ladda och använda samt har liten självurladdning. Oavsett vilket batteri som sitter på din cykel så kommer det förr eller senare att behöva bytas ut. Alla laddbara batterier går att ladda ett visst antal gånger. Till slut är batteriet förbrukat och behöver bytas. Hur länge du kan köra din cykel innan du behöver köpa ett nytt batteri beror förstås både på hur du använder cykeln och vilket batteri den har. Vanligtvis brukar man räkna med att ett cykelbatteri klarar mellan 600 och 1000 laddningscykler.

Vad menas med laddningscykel för ett elcykelbatteri?

Med en laddningscykel menar man en laddning från ett tomt batteri till full laddning. Om du laddar ett halvtomt batteri fullt två gånger motsvarar detta alltså också en laddningscykel. Om du använder din cykel regelbundet behöver du då och då skaffa ett nytt batteri. När du ska skaffa ett nytt batteri är det förstås viktigt att du ser till att få rätt produkt. Det finns många olika batterier vilket gör att det inte går att bara köpa ett cykelbatteri vilket som helst. Du måste ha ett som passar din cykel. Fråga i webbutiker vilket du ska ha för just din elcykel

Var kan jag köpa ett nytt batteri till elcyklar?

Det största utbudet av batterier till elcyklar hittar du här på nätet och här finns ofta också de bästa priserna. Du kan söka på just det batteri du vill ha, så får du upp en rad olika butiker som säljer just ditt batteri. Här kan du jämföra priser och köpa batteriet där du får det till det bästa riset. Ett nytt cykelbatteri kostar från cirka 3000 kronor och uppåt, beroende på vilken typ av batteri du ska ha och var du köper det. På nätet finns ett brett sortiment och här kommer du sannolikt att hitta det rätta batteriet till din cykel.

Vilka regler gäller för en elcykel i trafiken?

Enligt lag ska den assisterande motorn på en elcykel kopplas ifrån vid 25 km/h. Så om du vill cykla fortare än så får du göra det av egen kraft. En elcykel med en motoreffekt på högst 250 w och där motorn bara hjälper till upp till 25 km/h klassas elcykeln som en vanlig cykel i trafiken. Då gäller samma regler som för andra cyklister. Det betyder bland annat att du får köra på cykelbanan, parkera i cykelstället och att du inte behöver körkort eller annat förarbevis för att köra elcykeln.

Hur länge räcker batterier till elcyklar?

För att motorn på en elcykel ska fungera måste du trampa runt pedalerna. Det gör att du får motion även om du väljer få hjälp av motorn hela tiden. Motorn får sin kraft från ett batteri och detta måste naturligtvis vara laddat för att motorn ska fungera. Hur stor räckvidd cykeln har varierar mellan olika modeller och mellan olika typer av batterier. Hur långt en laddning räcker beror också på hur du utnyttjar motorn. Det beror på terrängen, hur stor last du har och en del andra faktorer. När du ska cykla kan du välja mellan olika effektlägen som bestämmer hur och när motorn ska komma till din hjälp. Kanske vill du cykla själv, men få hjälp i uppförsbackar och svår terräng, eller så vill du ha ett visst krafttillskott under hela cykelturen. Dessa val avgör hur långt batteriets laddning räcker.